Solve MCQ on Indus Basin Acculturation | Age-old Indian History

 In this commodity we'll be analytic MCQs on affiliate Indus Basin Civilization. I accept 40 questions for you. Answers are additionally accustomed beneath anniversary agnate question.

 

Solve MCQ on Indus Valley Civilization | Ancient Indian History

Time's Up
score:

Total Questions:

Attempt:

Correct:

Wrong:

Percentage:



1. Harappan Acculturation was a/an –

A. Rural Civilization 

B. Burghal Civilization

C. Semi-urban Civilization

D. The bodies were nomadic

Ans: B


2. The Indus Basin Civilisation was a –

A. Brownish age civilisation.

B. Chalcolithic age civilisation.

C. Mesolithic age civilisation.

D. Neolithic age civilisation.

Ans: A


3. The continuance of Complete Harappan Appearance –

A. 1900 – 1300 BCE

B. 2600 – 1900 BCE

C. 1500 – 1000 BCE

D. 3200 – 2600 BCE

Ans: B


4. The north-south addendum of the Indus civilisation was –

A. From Punjab to southern Gujarat.

B. From Jammu to arctic Maharashtra. 

C. From PoK to Gujarat.

D. From Jammu to southern Gujrat.

Ans: D


5. The Indus Basin civilisation was a ancillary of –

A. Mesopotamian civilisation

B. Egyptian civilisation

C. Chinese civilisation

D. All of them

Ans: D


6. What did Mesopotamians alarm the Indus region?

A. Hindu

B. Dilmun

C. Meluhha

D. All of the above.

Ans: C


7. The barter was conducted by agency of –

A. Argent coin

B. Chestnut coin

C. Bill notes

D. Barter

Ans: D


8. The houses were congenital application –

A. Bean add mud.

B. Burnt bricks

C. Leaves and branches

D. Tiles

Ans: B


9. Lapis lazuli acclimated to be alien from –

A. Afghanistan 

B. Iran

C. Mesopotamia 

D. Iraq

Ans: A


10. Azure was alien from –

A. Afghanistan 

B. Iraq

C. Baluchistan

D. Persia

Ans: D


11. Harappan bodies were _______ .

A. Proto Australoid

B. Caucasoid 

C. Mediterranean

D. Both A and C.

Ans: D


12. How abounding Hindu temples accept been biconcave from Harappan sites so far?

A. 6

B. 4

C. 12

D. 0

Ans: D


13. The capital celestial of Harappan bodies was –

A. Mother goddess

B. Proto-Shiva

C. Pipal tree

D. Unicorn

Ans: A


14. Harappan bodies did not adoration –

A. Birds 

B. Aristocrat Shiva

C. Aristocrat Vishnu

D. Angled bull

Ans: C


15. The Pashupati Mahadeva (Proto-Shiva) is amidst by 5 animals – a rhino, a bull, an elephant  _____ _____.

A. A tiger and a snake.

B. A deer and a snake.

C. A tiger and a deer.

D.  A snake and a horse.

Ans: C


16. Which birds were admirable in IVC?

A. Owl and crow

B. Owl and pigeon

C. Affable and pigeon.

D. Hawkeye and owl

Ans: C


17. Which statement(s) is/are not accurate apropos Harappan society? 

  • i) It was a civil society
  • ii) People believed in Account (idol worship)
  • iii) Some of their accoutrement were fabricated of iron
  • iv) They did not apperceive the use of cotton.

A. Alone i and iii

B. Alone iii and iv

C. Alone i, iii and iv.

D. All of them.

Ans: B


18. Which account is accurate apropos Harappan people? 

  • i) People were acceptable at metallurgy.
  • ii) Their calligraphy was pictographic. 
  • iii) They acclimated red atramentous ceramics to abundance grains.
  • iv) They acclimated to abrasion gold and argent jewellery. 

A. Alone i and iii

B. Alone iii and iv

C. Alone i, iii and iv.

D. All the statements. 

Ans: D


19. Which account is accurate apropos Harappan script? 

  • i) It was logosyllabic and pictographic.
  • ii) The autograph appearance was from appropriate to left.
  • iii) It has not been deciphered till now.

A. Only i and iii.

B. Alone ii and iii.

C. Alone ii.

D. All of them.

Ans: B


20. Harappan bodies did not cultivate 

A. Barley

B. Henna

C. Sugarcane

D. Dates

Ans: C


21. The length : amplitude : height of artery = 

A. 2 : 7 : 14

B. 1 : 2 : 4

C. 2 : 14 : 7

D. 1 : 3 : 6

Ans: B


22. The streets active from arctic cut the baby roads  

A. At appropriate angle

B. Diagonally

C. At angled angle

D. At larboard angle.

Ans: A


23. The historian who advised Aryan Invasion as the account of the abatement of IVC –

A. Fairchild

B. Wheeler and Gordon

C. Raikes and Dale

D. Macay and S.R. Rao

Ans: B


24. The historian who advised Flood as the account of the abatement of IVC –

A. Fairchild and Raikes

B. Gordon

C. Dale

D. Macay and S.R. Rao

Ans: D


25. The historian who advised External Aggression as the account of the abatement of IVC –

A.  V. Gordon Child

B. Wheeler 

C. Raikes 

D. S.R. Rao

Ans: A


26. Align these three above sites from beyond to smaller:

Harappa, Mohenjo-Daro, Rakhigarhi. Banwali 

A. Rakhigarhi > Harappa > Mohenjo-Daro > Banwali.

B. Rakhigarhi > Banwali > Mohenjo-Daro > Harappa.

C. Harappa > Mohenjo-Daro > Rakhigarhi > Banwali.

D. Mohenjo-Daro > Rkhigarhi > Banwali > Harappa.

Ans: B


27. Which of the sites was accepted as “Mound of the dead”

A. Harappa

B. Mohenjo-Daro

C. Kalibangan

D. Chanho-Daro

Ans: B


28. Terracotta models of plough were begin in –

A. Banawali

B. Bahawalpur

C. Both

D. None

Ans: C


29. Fire-altars accept been begin in 

A. Kalibangan

B. Lothal

C. Both A & B

D. Surkotada

Ans: C


30. The acceptation of the chat ‘Kalibangan’ is –

A. Atramentous bangles

B. Bank of the dead

C. Garden of the goddess Kali

D. All of them

Ans: A


31. Ropar is anchored beside the river –

A. Sutlej

B. Indus

C. Ghggar

D. Ravi

Ans: 


32. The alone Harappan armpit after a citadel

A. Rangpur

B.  Dholavira

C. Surkotada

D.  Chanhu-Daro

Ans: D


33. Ink-pot was begin in 

A. Chanhu-Daro

B. Kalibangan

C. Lothal

D. Dholavira

Ans: A


34. Bout the afterward –

Sites Allegation
a. Banwali i. Basic of horses
b. Surkotada ii. Affiche
c. Dholavira iii. Terracotta archetypal of address
d. Lothal iv. Adobe archetypal of plough

A. a – iii,   b – i,   c – iv,  d – ii

B. a – iv,   b – iii,   c – ii,  d – i

C. a – iv,   b – iii,   c – i,  d – iii

D. a – iii,   b – i,   c – ii,  d – iv

Ans: B


35. Which brace of armpit and river is wrong?

A. Harappa – Ravi

B. Amri – Sindh

C. Ropar – Sutlej

D. Lothal – Narmada

Ans: D


36. Bout the afterward –

Sites Findings
a. Kalibangan i. Rows of six granaries
b. Harappa ii. Abundant ablution
c. Lothal iii. Ploughed fields
d. Mohenjo-Daro iv. Dockyard

A.   a – iii, b – i, c – iv, d – ii 
B.   a – iv, b – i, c – iii, d – ii 
C.   a – ii, b – i, c – iv, d – iii 
D.   a – iii, b – i, c – ii, d – iv

Ans: A
 

37. Bout the afterward –

Sites Excavators
a. Mohenjo-Daro i. J.P. Joshi
b. Harappa ii. S.R. Rao
c. Dholavira iii. Rakhal Das Banerjee
d. Lothal iv. Dayaram Sahani

A. a – iii,   b – i,   c – iv,  d – ii

B. a – iii,   b – iv,   c – i,  d – ii

C. a – ii,   b – i,   c – iv,  d – iii

D. a – iii,   b – iv,   c – ii,  d – i

Ans: D


38. A brownish dancing babe was biconcave from

A. Mohenjo-Daro

B. Harappa

C. Kalibangan

D. Chanhu-Daro

Ans: A


39. In Dholavira _______ was excavated. 

A. A ample granary. 

B. Burying of dog beneath human.

C. Behemothic baptize reservoir.

D.   Terracotta models of plough. 

Ans: C


40. A allowance apery a barbate man was biconcave from 

A. Harappa

B. Mohenjo-Daro

C. Kalibangan

D. Chanhu-Daro

Ans: B


Thank you ...

Visit again.

Post a Comment

0 Comments